Schakelminor Methoden en Technieken RUG | Hanze (2024)

Schakelminor Methoden en Technieken RUG

  • Minor
Schakelminor Methoden en Technieken RUG | Hanze (1)
Niveau
Minor
Taal
Nederlands
Credits
30 ECTS
Startmaanden
Start: september, februari
Locaties
Groningen
  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding

​​Deze minor heeft tot doel studenten van de Hanzehogeschool Groningen voor te bereiden op een masteropleiding binnen de disciplines sociologie en pedagogiek (inclusief orthopedagogiek en onderwijskunde) bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Over deze minor

Deze minor geeft jou als student van de Hanzehogeschool Groningen de gelegenheid te onderzoeken of een wetenschappelijkevervolgstudie iets voor je is. Bovendien heb je, wanneer je de minor succesvol hebt doorlopen, al een (substantieel) deel van het schakelprogramma (de premaster) voor de bovengenoemde disciplines afgerond. De overstap naar universiteit is daarmee eenvoudiger. De minor kan worden gevolgd in je vrije keuzeruimte van de opleiding aan de Hanzehogeschool.

Inhoud

De minor Methoden en Technieken (M&T) omvat een aantal statistiek- en een aantal methodologieonderdelen. Je beschikt reeds over elementaire statistische en methodologische kennis. Door deze minor wordt die kennis aanzienlijk uitgebreid. Zo komt bij statistiek onder andere multivariate analyse aan bod. Deze vorm van statistiek stelt je in staat sociaal wetenschappelijke fenomenen (als bijvoorbeeld gewelddadig gedrag) te verklaren, en bij die verklaring meerdere factoren (bijvoorbeeld geslacht, scholingsniveau, sociale achtergrond en leeftijd) te betrekken. De methodologievakken bereiden je voor op het zelf verrichten van sociaalwetenschappelijk onderzoek en het rapporteren hierover.

Concreet ziet het programma er als volgt uit:
- Wiskunde (0 ects)
-Inleiding onderzoek (5 ects)
- Methoden en technieken van onderzoek in de sociale wetenschappen (5 ects)
- Onderzoekspracticum designs (5 ects)
- Statistische modellen 1 (5 ects)
- Testtheorie (5 ects)
- Statistische modellen 2 (5 ects)

De inhoud van de vakken kun je vinden in de schakelgids van SPO (op de website http://spo-groningen.nl/minor-methoden-en-technieken-mt/). De vakken maken namelijk tevens deel uit van de door SPO aangeboden schakelprogramma's (ortho)pedagogiek en onderwijskunde.

Aan het eind van de minor heb je een niveau bereikt dat ongeveer overeenkomt met het niveau van de M&T-vakken in de bacheloropleidingen in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

Heb je de minor succesvol afgesloten, dan voldoe je in grote mate aan de M&T-instroomeisen voor de RUG Masteropleidingen Sociologie, Pedagogiek (de track Ethics of Education: Philosophy, History & Law; de track Youth0-21, Society and Policy, de track Communication and Deafblindness en de track Orthopedagogiek) en masteropleiding Onderwijskunde. Je kunt tot maximaal 30 ectsaan vrijstellingen in de schakel-/premaster programma's krijgen.

Aansluiting universitaire masteropleidingen

De masteropleiding Sociologie is via een schakelprogramma toegankelijk voor studenten uit alle HBO-opleidingen. De mastertracks bij Pedagogiek en Onderwijskunde hanteren een lijst met verwante HBO-opleidingen (zie studiegids schakelprogramma's website SPO: www.spo-groningen.nl) en bieden voor studenten uit niet verwante HBO-opleidingen een verzwaard programma aan.

Wil je meer informatie hebben over de aansluiting van je opleiding en de universitaire masterstudie die je wilt volgen of wil je weten hoe je verkorte schakeltraject er na je HBO-opleiding met deze schakelminor uitziet, neem dan contact op met de volgende contactpersonen:

Voor Sociologie: mw. dr. H. Steenbergen:[emailprotected]
Voor Pedagogiek en Onderwijskunde: mw. A. Slijkhuis: [emailprotected]

Opzet

De minor start in semester 1 enwordt omdidactische redenen niet in twee opeenvolgende blokken in een semester aangeboden, maar gedurende vier blokken in een heel studiejaar. De totale studiebelasting bedraagt 30 ects.Je volgt het onderwijs in de gebouwen van de RUG. De colleges van deze minor zijn op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond tussen 17.00/17.15-21.00 uur en worden gegeven door M&T-docenten van SPO.

Voor je kunt beginnen

Voor wie

Tot de minor worden toegelaten: derde-en vierdejaars studenten van de Hanzehogeschool Groningen, met goede studieprestaties en gemotiveerd om hun studie op de faculteit Gedrag en Maatschappij Wetenschappen van de RUG te vervolgen. Voorwaarde is wel dat je tenminste een 7.0 hebt gehaald voor wiskunde op havo-eindniveau of een vergelijkbaar niveau. Heb je onvoldoende wiskundige kennis, dan raden we je af deze minor te volgen. Informeer bij je examencommissie naar de mogelijkheden om deze minor te volgen.

Inschrijving

Je kunt je inschrijvenvia de website van de SPOvoor het Schakelprogramma Pedok. Op het formulier dien je bij 'beroep'in te vullen: Hanze minorstudent.

SPO

De minor wordt aangeboden doorde Stichting Pedagogisch Onderwijs aan de Rijksuniversiteit Groningen (SPO). De SPO is een stichting die zonder winstoogmerk tweedekans onderwijs geeft aan volwassenen die een pedagogische opleiding willen volgen op (post)hbo-niveau of willen doorstromen naar de Rijksuniversiteit Groningen. De minorvakken maken deel uit van het schakelprogramma van de SPO.


Contactpersoon Faculteit GMW RUG: mw. dr. H. Steenbergen: [emailprotected]
Contact SPO:[emailprotected]

Veelgestelde vragen

De Hanzehogeschool Groningen kent de major/minor structuur voor alle opleidingen. Dit houdt in dat een groot deel van je opleiding vaststaat (de major) en dat je daarnaast ruimte hebt om keuzes te maken. De Hanzehogeschool Groningen heeft een ruim aanbod aan keuzeonderwijs waarvan minors onderdeel zijn. Omdat elke opleiding een (aantal) minors verzorgt, is besloten om alle minors bij elkaar te brengen in één overzicht.Dit overzichtwordt elk jaar vernieuwd. Op dit moment staan in het overzicht de minors die je vanaf mei kunt kiezen voor het daaropvolgende studiejaar. Er kunnen nog wijzigingen in plaatsvinden.

Je hebt de mogelijkheid om je opleiding te verbreden door een half jaar een minor te volgen bij een andere opleiding; een nieuw onderwerp, nieuwe context, vaak multidisciplinaire groepen. Een minor is een programma van een half jaar, bestaande uit twee samenhangende blokken van in totaal 30 EC. De minoren starten in semester 1 en/of semester 2. De inschrijving voor minoren staat open vanaf medio mei via Osiris Inschrijven minor. Een minor bestaat uit 30 onderwijscredits.

DeDean van een school bepaalt of er aanvullende eisen worden gesteld aan het kunnen volgen van een minor.Als die er zijn, worden die vermeld inde Onderwijs- en Examenregeling (OER). Voor sommige minoren heb je bepaalde voorkennis of een bepaald aantal behaalde credits in de hoofdfase nodig. Deze instapvoorwaarden zijn te vinden bij de beschrijving van de minor inminorenlijstof in Osiris.

Nee, voor het volgen van een in de onderwijs- en examenregeling aanbevolen minor heb je toestemming nodig van je studieloopbaanbegeleider. Voorandere minoren heb je toestemming nodigvanje examencommissie. Zo mag een minor geen overlap hebben met je major.

Nee, een minor valt volgens afspraak binnen een semester, dus semester 1 vanaf september (periode 1+2) en/of semester 2 vanaf februari (periode 3+4).

Elk jaar organiseert de Hanzehogeschooleen minormarkt. Je treft hier stands aan van de diverse schools. Docenten en studenten die een minor hebben gevolgd bij deze opleiding, geven informatie.Voor inhoudelijke vragen kun je verder terecht bij de contactpersoon die vermeld staat bij de minor van je keuze.

Ja, maar dan heb je toestemming nodig van je examencommissie. Houd er rekening mee dat minoren bij andere hogescholen lang niet altijd organisatorisch en roostertechnisch aansluiten bij de organisatie van de Hanzehogeschool. Informeer dus goed of wat je wilt wel praktisch uitvoerbaar is.
Meer informatie over landelijk aangeboden minoren vind je opwww.kiesopmaat.nl.

Ja, maar je hebt daarvoor toestemming nodig van je examencommissie. Houd er rekening mee dat onderwijsinstellingen in het buitenland lang niet altijd organisatorisch en roostertechnisch aansluiten bij de organisatie van de Hanzehogeschool. Informeer dus goed of wat je wilt wel praktisch uitvoerbaar is.

Je kunt jevia Osiris inschrijven voor een minor.Bekijk hier de data(deze link is alleen beschikbaar na inloggen). Na twee weken kunnen schools minoren terugtrekken wanneer er te weinig belangstelling is voor een minor.

Tags

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding

Feedback component

Schakelminor Methoden en Technieken RUG | Hanze (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated:

Views: 5313

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.